NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 05.04.2025 17:50


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Sopp        Konidiesopp        Frispora konidiesopp        Vanlig betebladflekk

Vanlig betebladflekk

Ramularia beticola

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Arne Hermansen og Belachew Asalf Tadesse
OPPDATERT:
9. desember 2024
Vanlig betebladflekk (Ramularia beticola), grå betebladflekk (Cercospora beticola) og beteringflekk (Phoma betae) er soppsjukdommer som gir lignende bladflekksymptomer på beteblader. Grå betebladflekk har litt grålige bladflekker, men kan vanskelig skilles fra vanlig beteflekk.

Vertplanter

Vanlig betebladflekk angriper ulike typer bete.

Overlevelse og spredning

Soppen er mulig frøoverført og overlever på planterester. Sporene (konidiene) spres med vind og regnsprut.

Symptomer/skade

Eldre blad og middels gamle blad angripes. Bladflekkene er lys brune, og de er større (4-7 mm i diameter) og mer kantete enn flekkene til grå betebladflekk. Eldre flekker har ofte en brun til rødbrun kant. Senter av flekkene er sølvgrå til hvite ved sporulering. Sjukdommen gir vanligvis liten skade.

Bekjempelse

Bruk integrert plantevern (IPV). Vekstskifte virker forebyggende mot soppen.  Bruk resistente eller tolerante sorter og friske frø. Frø bør beises med midler som er effektive mot soppen.  Ikke ha for tette plantebestand.   Sprøyt eventuelt med godkjente midler som er effektive mot soppen.

Litteratur

Harveson,R.M., Hanson, L.E. & Hein, G.L. 2009. Compendium of beet diseases and pests. The American Phytopathological Society, Minnesota, USA. 140 pp.

                                Publisert 9. desember 2024


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO