Utskrift 07.04.2025 09:04
Grå betebladflekk angriper ulike typer bete. Sjukdommen er også rapport fra ville arter i amarantfamilien.
Soppen overlever mellom vekstsesongene på infiserte planterester. Den er også rapportert å kunne være frøoverført og overleve på ville vertplanter. Sporer (konidier) dannes og frigjøres ved høy luftfuktighet (> 98 % RF) eller når det er vannfilm på bladene. Sporene spres ved vannsprut eller korte avstander med vinden. Soppen har relativt høyt temperaturoptimum for sporedannelse og infeksjon (25-35°C), og ingen sporulering skjer under 10°C.
Symptomene starter normalt på eldre blad og spres derfra til yngre blad. Bladflekkene er runde og 3-5 mm i diameter. Senter i flekken er lys brun, og får etter hvert mørke strukturer (stromata) og blir sølvfarget ved sporulering. Kanten av flekkene er mørk brune til rødfiolette. Flekkene kan vokse sammen og bladene kan bli gule.
Bruk integrert plantevern (IPV), hvor dyp nedpløying av planterester og vekstskifte (2-3 år eller mer) virker forebyggende mot soppen. Det er også viktig å bruke resistente eller tolerante sorter, og ikke ha for tett plantebestand. Sprøyt eventuelt med godkjente midler som er effektive mot soppen.
Harveson, R.M., Hanson, L.E. & Hein, G.L. 2009. Compendium of beet diseases and pests. The American Phytopathological Society, Minnesota, USA. 140 pp.
Publisert 9. desember 2024
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO