NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 06.04.2025 14:22


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Insekter        Biller        Polyphaga        Curculionoidea        Snutebiller        Rotsnutebiller        Nordlig rotsnutebille

Nordlig rotsnutebille

Otiorhynchus arcticus

SKADEGJØRER
SKREVET AV:
Trond Hofsvang og Nina Trandem
OPPDATERT:
20. desember 2024

Nordlig rotsnutebille forekommer i hele landet. Den voksne billen er 6-7 mm lang og glinsende svart. Bein og antenner er mørkebrune. Lårene er uten den kraftige tannen som liten jordbærrotsnutebille (O. ovatus) har.  Snuten er like lang som bred, og brystet er fint punktert. Dekkvingene er fint stripet og punktert.

Vertplantene er jordbær og en rekke urteaktige (tofrøbladete) og treaktige vekster (særlig bartrær). Billene legger egg hele vekstsesongen. Larvene overvintrer, og forpupper seg i juni-juli. Nye voksne klekkes i juli-august, og disse legger noen egg før de overvintrer. De fleste eggene legges imidlertid påfølgende sesong. I likhet med andre rotsnutebiller kan ikke nordlig rotsnutebille fly, og den er nattaktiv.

Litteratur

Hesjedal, K. 1982. Arter av rotsnutebiller i jordbærfelt og deira naturlege vertplanter. Forskning og Forsøk i Landbruket 33(1): 1-11


Hesjedal, K. 1982. Livssyklus og formeiringsevne hos rotsnutebillearter i jordbærfelt. Forskning og Forsøk i Landbruket 33(3): 143-149.


Stenseth, C. 1993. Midder og insekter som angriper jordbær, bringebær og solbær. Faginfo SFFL, nr. 4, 1993: 6-33.

                       


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO