Utskrift 11.04.2025 16:35
Som navnet sier, er denne tegearten brunmønstret. Voksne individer er 12-17 mm lange og 7-10 mm brede. Plasseringen av lyse bånd på antenner og bein er viktig for å skille den fra voksne og nymfer av andre breiteger. Flere andre breitegearter, for eksempel bærtege, har også stripete bakkropp som stikker utenfor vingene på sidene. Eggene er litt over 1 mm i diameter og legges i klynger med 20-30 egg, vanligvis på undersiden av bladene. De er nesten hvite til å begynne med, men blir mørkere når det nærmer seg klekking. Helt nyklekte nymfer holder seg rundt eggskallene. Som andre breiteger skal de gjennom fem nymfestadier før de blir voksne. Sikker identifikasjon av de første stadiene bør skje ved hjelp av DNA-analyse (barkoding).
Brunmarmorert breitege regnes ikke som etablert i Norge eller resten av Norden, men den er oppdaget i varesendinger flere ganger, og en gang i en insektfelle hengt opp ved Oslofjorden. Opprinnelig er dette en øst-asiatisk art. På 1990-tallet ble den spredd til Nord-Amerika, og på 2000-tallet til Europa. Spredningen skyldes i stor grad at voksne teger som leter etter et overvintringssted kan samle seg i kontainere, bagasje eller selve transportmiddelet. Dette skjer uten at det er noen vertplanter til stede.
Arten er svært polyfag, med flere hundre registrerte vertplanter. Internasjonalt har den gjort stor skade i frukt, bær, grønnsaker, mais og proteinvekster.
Arten har i de nordlige deler av sitt utbredelsesområde en generasjon per år. Den overvintrer som voksen, og da gjerne mange sammen i menneskelige installasjoner. Den kan dermed overleve vinteren på lokaliteter der lave vintertemperaturer ellers ville tatt knekken på den. Tegene blir aktive om våren når temperaturen overstiger 10-15 grader. Egglegging krever temperatur over 15 grader. Hver hunn kan legge opptil 400 egg gjennom sommersesongen. Som andre breiteger har arten fem nymfestadier. Utviklingstiden fra egg til voksen er ca 2,5 mnd ved 17 grader. Arten er en god flyger, men flyr i liten grad ved temperaturer under 15 grader.
Avlingen får stikk og misdannelser. Breiteger utskiller også en ubehagelig lukt når de blir forstyrret og kan dermed ødelegge hele partier av f.eks saft eller vin om de følger med i varepartier til prosessering.
Siden den er god til å fly og kan leve på mange forskjellige plantearter, er den svært vanskelig å bekjempe når den først har etablert seg. Ifølge Fremmedartslista 2023 har brunmarmorert breitege stort invasjonspotensial i Norge. Dersom den påvises her, er det viktig å sette inn bekjempelsestiltak så snart som mulig. Ved funn innendørs eller i vareforsendelser, bør det letes nøye etter flere individer.
Kvamme, T. 2019. Brunmarmorert breitege kan bli fruktdyrkernes mareritt. Insekt-Nytt 44 (2/3): 37-42.
Brunmarmorert breitege, voksen, over og underside (Foto: Erling Fløistad / NIBIO)
Brunmarmorert breitege, voksen (Foto: Erling Fløistad / NIBIO)
Brunmarmorert breitege, voksen (J.Rabin, Rutgers NJ, Bugwood.org)
Brunmarmorert breitege, nymfe (D.R. Lance, USDA, Bugwood.org
)
Brunmarmorert breitege, egg (Jennifer Carr, UFl., Bugwood.org)
Brunmarmorert breitege, egg og nyklekkede nymfer (Gary Bernon, USDA, Bugwood.org)
Brunmarmorerte breiteger (Foto: Erling Fløistad / NIBIO)
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2025 NIBIO