Utskrift 26.11.2024 09:56
ToBRFV ble første gang påvist på tomat i Israel og Jordan i 2014 og 2015, deretter ble det påvist i flere land, blant annet i Tyskland, Nederland, Spania, Tyrkia, Hellas, Tsjekkia, Italia, Kypros, Frankrike, England, Mexico, USA og Kina.
Tomat (Solanum lycopersicum) og paprika (Capsicum annuum) er de viktigste vertplantene for tomatbrunflekkvirus. Forsøk har vist at andre planter slik som Nicotiana-arter, Petunia x hybrida, Solanum nigrum, Chenopodium quinoa og Chenopodiastrum murale kan angripes.
ToBRFV kan ha flere mulige smitteveier inn til en veksthuskultur.
Forsøk utført av FERA (UK) har vist at infektive viruspartikler kan overleve på hud og hansker i minst 2 timer, og på veksthusoverflater som hard plast og glass i minst seks måneder, på aluminium i minst en måned, på stål og betong opp til tre måneder.
ToBRFV spres med mekanisk kontakt. Virus kan overføres fra plante til plante når de ytre cellelagene blir såret og viruspartikler kan komme inn og starte en infeksjon. Er først noen planter blitt infisert, vil virus snart spres til andre planter ved kontakt eller håndtering.
ToBRFV har ingen kjente naturlige vektorer. Men humler (Bombus terrestris) som er brukt til pollinering i veksthuset, kan overføre ToBRFV ved å såre planta når de bruker kjevene til å gripe støvbærerne, eller at de lager småsår når de vibrerer kroppen. Humlekolonier som flyttes fra ett veksthus med smitte til et annet veksthus kan ha med seg smitte videre.
Se bilder av infeksjonsymptomer av ToBRFV i EPPO Global Database: https://gd.eppo.int/taxon/TOBRFV/photos
Symptomene på infeksjon av ToBRFV kan variere fra svært synlige skader, til å være nesten usynlige. Symptomer viser seg vanligvis først i de unge toppskuddene.
På tomat (Solanum lycopersicum) vises ulike symptomer på forskjellige plantedeler:
Det er verdt å merke seg at andre virus i tomat kan gi symptomer som er til forveksling lik symptomene ToBRFV gir. Det gjelder både tomatmosaikkvirus og pepinomosaikkvirus. Symptomene kan også bli sterkere eller bli annerledes dersom tomat blir infisert med flere virus samtidig.
Skade
ToBRFV kan infisere opptil 100 % av plantene og forårsake opp til 30-70 % tap av tomatproduksjon (FDACS, 2019). Infeksjon kan redusere planteutviklingen betydelig og derved redusere lengden på produksjonsperioden når tomatfrukter kan høstes. For eksempel ble det i Israel høstet bare 8-10 fruktklaser etter ToBRFV-infeksjon, mot 24-30 klaser per frisk plante (EPPO 2020). På grunn av symptomene blir frukten umulig å markedsføre. ToBRFV-infeksjon kan noen ganger føre til tidlig død av hele planter.
Streng hygiene og forebyggende tiltak som beskrevet nedenfor er den eneste måten vi kan bekjempe dette viruset på.
Forebyggende tiltak
Rent frø og friske småplanter
Virus i frøkappen kan uskadeliggjøres ved at frøene legges i en 10 % (vekt/volum) trinatriumfosfat (Na3PO4)-løsning i 20 min. eller at tørre frø varmebehandles, dvs. holdes ved 70 °C i 2-4 dager. Dette kan utføres uten at spireevnen blir ødelagt. Frø som blir produsert eller solgt innen EU må bli testet og funnet fri for ToBRFV før det blir omsatt. Det er viktig at frø som brukes i Norge følger de samme kravene. Det er også viktig at småplanter som importeres blir undersøkt nøye med hensyn på opphav og mulig smitterisiko.
Opphold i dyrking kombinert med nedvasking og desinfeksjon
Et årlig opphold i dyrkinga kombinert med godt renhold og desinfeksjon vil være et godt tiltak for å begrense omfang og skade av mange forskjellige skadedyr og sjukdommer.
Tidlig diagnose
Det er viktig at dyrkere, konsulenter og ansatte i gartneriene har god kjennskap til symptomene slik at en kan oppdage nye tilfeller så tidlig som mulig og på den måten begrense skaden.
God hygiene
Tiltak ved funn av ToBRFV
Desinfeksjon
Både lav og høy pH inaktiverer viruspartiklene slik at både syrer og baser kan brukes som desinfeksjonsmidler på overflater og innredning etter at en har vasket godt. Dersom redskapen rengjøres grundig og deretter behandles med 3 % Na3PO4 (pH 12) vil smitten bli så godt som eliminert. Klær bør om mulig kokes.
Overflatedesinfeksjon utføres ved å vaske med Virkon S, Huwa San, Menno Florades, eller natriumhypokloritt. Behandlede overflater bør holdes fuktig i miste 1 time. Dette vil fjerne det aller meste av smitten. Unntaket er betongoverflater som ser ut til å være den største utfordringen. Betongoverflater bør behandles i en lengre tidsperiode eller flere ganger.
For kasser/brett som kan ha vært brukt til infisert plantemateriale, anbefales dypping i 90 °C varmt vann i fem minutter, eller damping i 70 °C i fem minutter og deretter sprøyting med Virkon S.
Jord og vekstmedium
Damping vil inaktivere virus i jord og på redskap og fast inventar dersom en kan få temperaturen opp i ca. 100 °C. Dette er vanskelig å få til for større jordmengder. For å fjerne jordsmitte bør enn derfor i praksis skifte dyrkingsmediet. Kompostering der temperaturen når opp til 40-70 °C i 3-4 døgn er trolig effektivt.
-------
NIBIO skal i samarbeid med Mattilsynet i 2021 gjennomføre et overvåkings- og kartleggingsprogram for å undersøke om ToBRFV forekommer i Norge. Formålet med programmet er å gjøre analyser av prøver fra småplanteproduksjonen av tomat for å avdekke tidlig smitte i produksjonen, og hindre at tomatproduksjonen etableres med infiserte planter. Stikkprøver fra tomatgartnerier senere i sesongen vil også inngå i dette programmet.
EPPO, 2020. Tomato brown rugose fruit virus. EPPO datasheets on pests recommended for regulation. Available online. https://gd.eppo.int/taxon/TOBRFV/datasheet
Fox A, 2020. Final report of project: Tomato brown rugose fruit virus: Survival of the virus and efficacy of disinfection approaches. Available online. https://ahdb.org.uk/knowledge-library/tomato-brown-rugose-fruit-virus
Skade av tomatbrunflekkvirus (Chamber of Northrhine Westfalia)
Skade av tomatbrunflekkvirus (Chamber of Northrhine Westfalia)
Skade av tomatbrunflekkvirus (Chamber of Northrhine Westfalia)
Skade av tomatbrunflekkvirus (Chamber of Northrhine Westfalia)
Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelse. Plantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".
NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.
Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO