NIBIO-logo

Logo Plantevernleksikonet

Utskrift 03.12.2024 21:44


Søking tar dessverre lang tid med Internet Explorer. Hvis du er utålmodig, vurder å skifte nettleser til for eksempel Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
organismeTreInitiator Dyreriket        Edderkoppdyr        Midd        Tydeider

Tydeider

Tydeidae

NYTTEORGANISME
SKREVET AV:
Trond Hofsvang
OPPDATERT:
Før november 2013

Tydeider (Tydeidae) er en familie som er utbredt i alle fruktstrøk i Norge. Disse middene, Tydeus spp., finnes ofte tallrikt på bladverket hos frukttrær, men gjør trolig ingen skade. Som voksne er de 0,2-0,3 mm lange, med eggformet kropp som smalner av bakover. Rygghårene er korte og tynne og knapt synlige uten bruk av god lupe. Kroppsfargen er lys grågrønn - gulgrønn eller oransjegul, ofte med et smalt hvitt felt midt på ryggen. Beina er relativt korte, men de kryper raskt, og blir derfor ofte forvekslet med middrovmidder. I sørlige land finnes arter som er predatorer på gallmidd. Hos oss har vi ofte funnet disse middene på epleblad med sterke angrep av bladmidd, men i følge litteraturen skal de hovedsaklig livnære seg på sopphyfer og honningdugg.

Litteratur

Edland, T. 2004. Sugande skadedyr- og nyttedyr i frukthagar. Grønn kunnskap 8 (4): 1-176.

                     Oppdatert 3. februar 2009


Om tjenesten

Plantevernleksikonet er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, samt informasjon om en del nyttedyr. Plantevernleksikonet er gratis og uten forpliktelser for brukeren. Tjenesten er utviklet av NIBIO Divisjon bioteknologi og plantehelsePlantevernguiden er en integrert del av tjenesten. Drift, oppdatering og videreutvikling av Plantevernleksikonet finansieres av handlingsplanmidler fra Landbruksdirektoratet og kunnskapsutviklingsmidler fra Landbruks- og matdepartementet. Bilder i Plantevernleksikonet kan kopieres og brukes dersom de er fra NIBIO-/Bioforsk-/Planteforsk-ansatte, og det refereres til rett kildehenvisning, f.eks.: "Foto: ... fra Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO".

NIBIO har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Plantevernleksikonet © 2024 NIBIO